Сенсибілізація до Alternaria alternata може супроводжуватися перехресною реактивністю до алергену ківі
Автор: Мар’яна Анатоліївна ЛИКОВА, аспірантка кафедри фтизіатрії і пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ)
Лікарі загальної практики / сімейної медицини й алергологи нерідко стикаються з певними діагностичними труднощами при визначенні профілю сенсибілізації пацієнтів із сезонними загостреннями алергічної патології. Представляємо клінічний випадок, який може дезорієнтувати лікаря у виборі діагностичного та лікувального підходу до ведення пацієнта.
Клінічний випадок
Пацієнтка Наталія, 31 рік, звернулася до лікаря зі скаргами на нежить, закладеність носа, свербіж очей і сльозотечу, сухий кашель, які турбують її влітку, зазвичай із кінця травня по вересень, посилюються в спекотну та вітряну погоду, особливо під час дощу. Також турбують свербіж язика й піднебіння після вживання ківі. Після прийому антигістамінних препаратів виразність симптомів зменшується, проте ненадовго.
Хворіє протягом останніх 3 років. Зверталася по допомогу до терапевта, який запідозрив поліноз і призначив визначення рівня загального IgЕ (325 kU/l), а також специфічних ІgE до панелі інгаляційних алергенів у складі пилку дерев, трав і бур’янів. Результати тестування на пилкові алергени виявилися негативними, що змусило пацієнтку звернутися до алерголога для визначення причини появи вищезазначених симптомів.
Зважаючи на стійку клінічну картину алергічної патології, негативні результати скринінгового алергологічного обстеження та необхідність пошуку інших (можливо, рідкісніших алергенів), пацієнтці було призначено мультиплексний тест ISAC. Він підтвердив наявність сенсибілізації до головного алергену цвілі Alternaria alternata Alt a1 – 27 ISU-E. Крім того, підтверджено гіперчутливість до алергену ківі (Act d2 – 1,5 ISU-E) – тауматиноподібного білка.
Відомо, що спори Alternaria alternata значно поширюються в сухі, теплі та вітряні дні й зазвичай досягають піку влітку та ранньої осені. Їх також можна знайти в ґрунті. Alternaria alternata є космополітичною пліснявою й одним із найпоширеніших грибкових сенсибілізаторів із поширеністю сенсибілізації, яка коливається від 0,2 до 14,4% у всьому світі. Вдихання спор Alternaria alternata пов’язане з формуванням стану гіперчутливості верхніх і нижніх дихальних шляхів, що реалізується переважно в розвитку бронхіальної астми й алергічного риносинуситу грибкового походження. При цьому алергени Alternaria alternata є як у конідіях, так і в міцелії [2].
Туаматиноподібні білки (TLPs) – це білки родини PR-5, що пов’язані із захистом рослин і мають протигрибкову активність. Рід Alternaria є поширеним видом грибів, який включає багато сапрофітних, ендофітних або навіть патогенних видів у природі, що можуть інфікувати широкий спектр фруктів і овочів. Дослідження показали, що Alt a1 було виявлено в плодах ківі, заражених Alternaria, незважаючи на відсутність видимих ознак інфекції, яка індукувала експресію PR5-TLP ківі (відомого як Act d2). І Alt a1, і PR5-TLP локалізувалися в м’якоті ківі та взаємодіяли один з одним. Феномен косенсибілізації між Alt a1 і PR5-TLP був зумовлений уживанням ківі, інфікованих Alternaria, однак, очевидно, без ознак грибкового ураження шкіри або слизових оболонок. Така перехресна реакція може не обмежуватися лише плодами ківі, оскільки PR5 інших фруктів, як-от персик і банан, також мають перехресну реактивність з Alt a1. Отже, пацієнти з алергією Alternaria alternata можуть мати симптоми алергічної патології після вживання фруктів, заражених грибами роду Alternaria [1].
З урахуванням усього вищенаведеного, встановлено діагноз: цілорічний алергічний риніт, персистивний, середньої тяжкості, період загострення. Сенсибілізація до алергенів Alternaria alternata, перехресна харчова алергія, косенсибілізація до тауматиноподібного білка ківі. Пацієнтці призначено фармакотерапію алергічного риніту, курс алергеноспецифічної імунотерапії алергеном Alternaria alternata та дієта з виключенням із раціону ківі.
Отже, лікарі мають пам’ятати про алергени цвілі як причину розвитку сезонних симптомів у пацієнтів із сенсибілізацією до грибкових алергенів, яка може поєднуватися з перехресною гіперчутливістю до харчових алергенів.
Література
- Xing H., Wang J., Sun Y., Wang H. Recent advances in the allergic cross-reactivity between fungi and foods. J. Immunol. Res. 2022 Oct 7; 2022: 7583400. doi: 10.1155/2022/7583400. PMID: 36249419; PMCID: PMC9568318.
- Kustrzeba-Wojcicka I., Siwak E., Terlecki G., Wolanczyk-Medrala A., Medrala W. Alternaria alternata and its allergens: a comprehensive review. Clin. Rev. Allergy Immunol. 2014; 47 (3): 354-65.